Smart city of the Municipality of Archanes: e-Archanes

Περιγραφή

Ανάπτυξη Έξυπνου Οικισμού στην κωμόπολη Αρχάνες του Δήμου Αρχανών της Γενικής Γραμματείας της Περιφέρειας Κρήτης, με την ονομασία "Έξυπνος Οικισμός Δήμου Αρχανών: e-Archanes"

 

Το προτεινόμενο έργο αποσκοπεί ευρύτερα στην ανάπτυξη και εγκατάσταση των αναγκαίων υποδομών και υπηρεσιών Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για τη δημιουργία ενός «Έξυπνου Οικισμού».

Βασικός σκοπός είναι η ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών που διαμένουν, δραστηριοποιούνται ή επισκέπτονται τον Δήμο Αρχανών και η εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες.

 


 

Αντικείμενο του Έργου
Αντικείμενο του Έργου ήταν η ανάπτυξη και εγκατάσταση των αναγκαίων υποδομών, εφαρμογών  και υπηρεσιών Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για τη δημιουργία ενός «Έξυπνου Οικισμού». Βασικός στόχος του Έργου ήταν να συμβάλει στην ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών που διαμένουν, δραστηριοποιούνται ή επισκέπτονται τον Δήμο, να τους εξοικειώσει με τις νέες τεχνολογίες, προσφέροντας μέσω των ΤΠΕ αφενός βελτιωμένες ποιοτικά υπάρχουσες υπηρεσίες, αφετέρου νέες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας.

 


 

Αναμενόμενα Αποτελέσματα
Επιπλέον, στα αναμενόμενα αποτελέσματα περιλαμβάνονταν:
  • η αύξηση του ποσοστού χρήσης του Διαδικτύου και των υπηρεσιών που παρείχε, από τους δημότες του Δήμου
  • η ενίσχυση του βαθμού ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας δίνοντας βάρος στους βαθμούς προσαρμογής στις νέες τεχνολογίες και ενημέρωσης των ωφελειών που προκύπτουν από την αξιοποίηση και χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.)
  • η άρση της ψηφιακής απομόνωσης των τοπικών κοινωνιών και ιδιαίτερα των «απομακρυσμένων» και ορεινών περιοχών
  • η δημιουργία περιβάλλοντος ευνοϊκής αποδοχής των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) για την απόκτηση νέων επαγγελματικών δεξιοτήτων και τη διεύρυνση του επαγγελματικού ορίζοντα των ανέργων.

 


 

Φυσικό Αντικείμενο του Έργου
Ένα τμήμα του Φυσικού Αντικειμένου του Έργου αφορά στην εγκατάσταση βασικών τεχνολογικών υποδομών οι οποίες παρέχουν ενσύρματη και ασύρματη ευρυζωνικότητα και υποστηρίζει τη διαλειτουργικότητα των διαφόρων παρεχόμενων υπηρεσιών. Οι τεχνολογικές υποδομές αυτές περιλαμβάνουν αφενός τεχνικές εγκαταστάσεις και αφετέρου εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών οι οποίες χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη και παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε διάφορους τομείς όπως: Γρήγορη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, Επικοινωνία, Ενημέρωση, Τηλεδιάσκεψη, Ηλεκτρονική δημόσια διοίκηση, Τουρισμός, Κοινωνικές Υπηρεσίες, Υγεία, Εκπαίδευση και Ψυχαγωγία.

 

Επιπρόσθετα, δόθηκαν υπηρεσίες προβολής και προστασίας του περιβάλλοντος βασισμένες στην  πλατφόρμα ενός συστήματος GIS (Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών) και αντίστοιχη διαχείριση γεω-πληροφορίας. Οι υπηρεσίες, ανάλογα με το περιεχόμενο και τη φύση τους, παρήχθησαν μέσω του Παγκόσμιου Ιστού (Web), ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) κλπ.

 


 

Χαρακτηριστικά των Υπηρεσιών

Ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηριστικό των υπηρεσιών ήταν  η διαλειτουργικότητα, δηλαδή η δυνατότητα να επικοινωνούν και να ανταλλάσσουν μεταξύ τους στοιχεία και πληροφορίες, έτσι ώστε να δημιουργείται ένας συνεκτικός ιστός αλληλοσυμπληρούμενων και αλληλοϋποστηριζόμενων υπηρεσιών και όχι απλά ένα σύνολο από μεμονωμένες ηλεκτρονικές εφαρμογές.

 

Όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες δόθηκαν μέσα από εύχρηστες διεπαφές, οι οποίες ήταν κατάλληλες για τους χρήστες στους οποίους απευθύνονται, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες ικανότητες και χωρίς να αποκλείεται κάποια ομάδα πληθυσμού. Οι διεπαφές ακολούθησαν τις διεθνείς προδιαγραφές προσβασιμότητας του W3C-WAI. Δημιουργήθηκε επίσης ένα Κέντρο Υποστήριξης, Διαχείρισης και Ελέγχου (ΚΥΔΕ) του «Έξυπνου Οικισμού» στο οποίο είναι εγκατεστημένη η βασική τεχνολογική υποδομή και από το οποίο μπορεί να γίνεται απομακρυσμένος έλεγχος της ομαλής λειτουργίας και διαχείριση όλου του συστήματος και των υπηρεσιών.